Liikunta ja talviliikunta pitävät virkeänä

Talviliikunta kohottaa aktiivisen liikkujan kuntoa

Suomessa on neljä ihanaa vuodenaikaa, joista jokainen sopii aktiiviseen liikkumiseen. Yleisesti on siis todettava, että voisiko paremmin enää olla, sillä Suomesta löytyy todella paljon sekä sisä- että ulkoliikuntapaikkoja.

Aktiiviset, säännöllisesti monipuolista liikuntaa harrastavat henkilöt ovat todenneet, että liikkua voi säällä kuin säällä oikeanlaiset varusteet huomioiden. Talviliikunta tarjoaa runsaasti valinnanvaraa. Kävely, patikointi, lumikenkäily, laskettelu, lumilautailu, hiihto, jääkiekko tai esimerkiksi luistelu ovat todella hienoja ja mukaansatempaavia talviliikuntalajeja.

Hiihto

Tämä laji kuuluu parhaisiin liikuntamuotoihin, kehittää liikkeidenhallintakykyä, lihasvoimaa ja kestävyyskuntoa. Murtomaahiihdolla on kautta aikojen todettu olevan positiivisia vaikutuksia kaikkiin terveyden osa-alueisiin. Hiihdon vaikutukset muun muassa sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn on aina todettu hyviksi. Hiihtäjä voi valita myös oman rasitustasonsa valitsemalla reitin ja ajan, jonka hiihtämiseen käyttää.

Luistelu

Luistelun parhaisiin puoliin kuuluvat ehdottomasti lihaskunnon- ja tasapainon ylläpitäminen. Luistelua voi harrastaa jäähalleissa ja luistelukentillä, sekä esimerkiksi retkiluistelua kyseiseen tarkoitukseen sopivilla luonnonjäillä.

Lumikenkäily

Lumikenkäily on harvinainen, mutta koko ajan yleistynyt harrastus. Lumikenkäilijä voi liikkua lajille erikseen merkityillä poluilla tai maastossa, joka normaalisti sopii lumikenkäilyyn. Lumikenkäilyn on huomattu parantavan erityisesti verenkierto- ja hengityselimistön kuntoa.

Sauvakävely ja kävely

Nämä lajit ovat todella huikean hyvää kestävyysliikuntaa. Kävely on erityisesti sydämelle oikea liikuntamuoto, sillä se auttaa alentamaan verenpainetta, nopeuttaa aineenvaihduntaa ja tehostaa verenkiertoa.

Arkiliikunta

Lehtien haravointi, lumen luonti, rappujen ylösnousu ja esimerkiksi huoneiden tai vaikkapa varaston siivous ovat todella hyvää ajanvietettä.

Pyöräily

Pyöräileminen on mahtava laji, sillä se ei rasita niveliä ja sopii kaikenkuntoisille. Pyöräily on edullinen ja helppo liikuntamuoto, joka laskee leposykettä ja vahvistaa liikkujan lihaksia. Alavartalon isot lihasryhmät, kuten pakarat ja reidet vahvistuvat pyöräilyn avulla.

Liikuntasuunnitelman laatiminen

Jokaisen liikkujan kannattaa laatia itselleen oma liikuntasuunnitelma, joka sisältää lajit, joita harrastaa, viikonpäivät ja kellonajat, ravinto, välipala, sekä lämmittely- ja palautumiskeinot ennen ja jälkeen liikuntatreenien.

Jokaisella liikuntaa harrastavalla pitäisi olla liikunnallisia tavoitteita, kuten esimerkiksi uintiharrastuksen aloittaminen tai vaikkapa tulevana vuonna maratonin- tai puolimaratonin juokseminen. Vapaa-aikana voi asettaa itselleen päivittäisiä tavoitteita, kuten rutiinien vähentämistä. Istuminen on helppoa, mutta terveydelle liiallisessa määrin jopa vaarallista.