Paulaharju 2018:

Operaatio Paulaharju esiintyi hyvällä menestyksellä Haltin juurella Pitsusjärvellä 20.-26.8.2018.

Ohjelmistossa oli Samuli Paulaharjulta Lussin Pieti ja kuninkaantytär sekä Niilas Saaran kiroissa ja Rosa Liksomin Reitari. Viimeksi mainittuun liittyen Matti Rasi oli ripustanut teatterin lämpiöalueelle Reidar Särestöniemen taiteen retrospektiivinäyttelyn Touko Hurmeen kokoelmista.

Katsojia vaelsi hankalan maaston läpi 275 reippailijaa.

Ohjelmisto esitettiin Kilpisjärvellä 29.8. niille katsojille, joille vaellus oli mahdoton. Koululaisilla vahvistettua yleisöä kertyi paikalle 50 katsojan verran. Sokeiden esitystä Itäkeskuksen Iiristalolla seurasi 10. syyskuuta 59 kansalaista. Yleisön kokonaismäärä oli siis 384 kaudella 2018.

Raportti kesästä 2017:

Operaatio Paulaharju esitti juttujaan Iisakkijärvellä 21.-27. elokuuta 2017. Esiintyvä ryhmä vaelsi Iisakkiin pohjoisesta Pulmankijärveltä lähtevää, elokuussa 2017 erittäin kosteaa ja upottavaa reittiä, jonka Metsähallitus on päästänyt kehnoon kuntoon.

Mutta Iisakkijärvellä oli kaikki hyvin. Kieruan vanha pappi kantaesitettiin maanantaina 21.8. ja sen kaverina ooppera Suongil, suuri noita. Torstain neljännessä esityksessä näiden kahden lisäksi ohjelmistoon ilmestyi kestosuosikki Niilas Saaran kiroissa.

Iisakkijärven seitsemän esitysiltaa keräsivät yhteensä 237 katsojaa. Ryhmä sai viidakkoviestien välityksellä kuulla useammastakin porukasta, joilta Iisakkijärvi jäi tavoittamatta sateisten ja hankalien olosuhteiden vuoksi. Heille toivotamme järkevämpää aikataulutusta ja sitkeämpää askellusta kesän 2018 Haltin kamaliin maastoihin.

Esiintyjät taivalsivat kertarykäisyllä Iisakista Sevettijärven mukavalle leirintäalueelle maanantaina 28.8. syömään ja saunomaan. Tiistaina matka jatkui autokyydillä Inariin, missä esiinnyttiin Siidan pihassa niille kymmenelle katsojalle, jotka olivat etukäteisilmoittautuneet sääntöjen mukaisesti ja kertoneet, miksi vaellus oli heille tällä kertaa mahdoton.

Siidassa vedettiin kesän 2017 täysi repertuaari: Kierua, Suongil ja Saara. Katsojia siis Lapissa yhteensä 247.

Syyskuun 11. päivänä sama setti esitettiin näkövammaisille Iiris-talossa Helsingissä, 35 katsojalle. Katsojia toimintavuonna 2017 siten yhteensä 282.


Paulaharju 2016:

Ryhmä vaelsi Sulaojalta Ruktajärven autiotuvan kautta Akujoen varteen 15.-16.8. Ohjelmisto harjoitettiin kuntoon 15.-21.8.

Operaatio Paulaharju toteutui elokuussa 2016 Paistunturien ylängöllä, Akukammin läheisyydessä Kevon tienoilla. Petra Poutasen säveltämä ja Juha Hurmeen dramatisoima ooppera Suongil, suuri noita kantaesitettiin 21.8. Sen ohella esitettiin näytelmää Niilas Saaran kiroissa joka ilta välillä 21.-27.8. Torstaista 25.8. alkaen ohjelmisto täydentyi vanhalla suosikilla Onnen lammas. Viimeisenä iltana 27.8. kuultiin vielä encorena Uuno Kailaan arktinen käännösharvinaisuus (alun perin eskimorunoutta) Aurinko, kuu ja yksinäisyys kurkkulauluesityksenä.

288 katsojaa vaelsi katsomaan esityksiä.

Esiintyjäryhmä lähti paluuvaellukselle kohti Sulaojaa 28.8. Matka jatkui Inariin, jossa esiinnyttiin edellisen kesän malliin Siida-museon pihalla (Suongil, Niilas Saara, Lammas) niille etukäteen ilmoittautuneille katsojille, joille tunturivaellus oli iän tai muun pätevän syyn vuoksi mahdotonta. Heitä kertyi paikalle 42, joten katsojien kokonaismääräksi tuli pohjoisessa 330.

Katsojille kotisivuilla vinkattu mahdollisuus tuoda esiintyjille hedelmiä ja vihanneksia tuotti kilokaupalla tulosta, vitamiineja, hivenaineita ja hyvää mieltä. Muutamat katsojat olivat tulkinneet vihjeen ”savolaisittain” ja ojensivat ryhmän tekniselle johdolle tomaattien ja kurkun sijasta rehellisen ja raittiin viinapullon. Nämäkin otettiin vastaan kakistelematta sydän- ja verenkiertolääkkeiksi pahan päivän varalle.

Operaatio Paulaharju vieraili 19.9. sokeiden kulttuuritalo Iiriksessä Itäkeskuksessa Helsingissä ja esitti kolmen näytelmän setin 49 katsojalle. Syyskuinen vierailu Iiriksessä kuuluu jatkossa vuosittain Operaatioon. Se täyttää alun perin sovitun ehdon, että näitä esityksiä voi nähdä vain Lapin erämaakohteissa vaellusmatkan päässä.

Kauden katsojien kokonaismääräksi tuli 379.

 

Tunturissa

 

Porotokka

 

Kirkkokansa

 

SaunojatKuvat: Veikko Vasama, Visa Vehmanen ja Matti Rasi

Kesä 2015:

Ryhmä vaelsi Njurgulahdelta Ravadasjärven autiotuvalle 14.-16. elokuuta. Sopiva näyttämö löytyi parinsadan metrin päästä tuvalta. Ohjelmistoa harjoiteltiin 16.-21.8. Rikkaan Hannun aarre kantaesitettiin 21.8. klo 18. Toisena näytelmänä esitettiin Niilas Saaran kiroissa. Tätä parivaljakkoa esitettiin seitsemänä peräkkäisenä iltana 21.-27.8. Neljänä viimeisenä iltana (24.-27.8.) esityskokonaisuuteen lisättiin kolmanneksi pienoisnäytelmäksi Onnen lammas. Katsojia saapui Ravadasjärvelle yhteensä 370.

 

Yleisö


Ryhmä lähti paluuvaellukselle 28.8. Viimeinen esitys niille etukäteen ilmoittautuneille katsojille, joille maastovaellus oli syystä tai toisesta mahdotonta, pidettiin Inarissa Siida-museon pihalla 29.8. Siellä nähtiin koko paketti, kaikki kolme pienoisnäytelmää. Esitys keräsi 31 katsojaa. Kokonaiskatsojamäärä kesällä 2015 oli siis 401.

 

 

 

 

 

 

Kuvat: Veikko Vasama, Visa Vehmanen ja Matti Rasi

 

Kesä 2014: Pärkalak, lannanmies!

Rinkan pakkaaminen kolmen viikon eräreissuun muistuttaa paljolti kirjoittamista. Täytyy rajata olennainen, pohtia henkilökohtaiset mieltymykset ja kokemus, valita välttämätön, riittävä, luottaa vähään mutta kestävään. Prosessi ottaa aikaa, kypsyy. Neuvoja satelee, mutta päätökset on tehtävä itse. Vaikka Juha Hurme sanoo, ettei saippuaa tarvita, otan silti.

Pakattu rinkka nököttää eteisessä kuin valmis teksti. Mietiskelen vielä sen sisältöjä, villakalsareita, perunamuussipusseja ja puukkoa, mutta en enää availe vetoketjuja tai pura mitään. Sen näkee miten pärjää, jäikö jotain uupumaan tai tuleeko kritiikkiä (liian iso pyyhe).

Rovaniemen yöjuna lähtee Helsingistä kohti pohjoista. Operaatio Paulaharju kokoontuu ensimmäisiin lukuharjoituksiin junan ravintolavaunuun.     

Operaatio Paulaharju on Hurmeen luotsaama ja Hailuoto-festivaalin alainen viisi vuotta kestävä eräteatteri-projekti. Tarkoitus on kulkea Lapin eri kansallispuistoissa viitenä elokuuna ja esittää kansantieteilijä, kirjailija, kuuromykkien opettaja ja puuseppä Samuli Paulaharjun Tunturien yöpuolta -teoksen novelleja erämaanäyttämöllä.

Tänä vuonna operaatio esiintyy Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa, ensi vuoden elokuussa Lemmenjoen Ravadaskönkäällä, vuonna 2016 Kevolla, vuonna 2017 Näätämössä ja vuonna 2018 Suomen katolla, Haltilla.

Operaatio Paulaharjun iskulause on: ”Ilmaista taidetta kaikelle kansalle, mutta ei hinnalla millä hyvänsä!” Esitykset nähdäkseen katsojan on lähdettävä jalkapatikassa useaksi päiväksi erämaahan. Operaatio ajaa kansallispuistojen asiaa ja sen hyväntahtoinen aikomus on huijata kulttuurin avulla ihmiset eräilemään. Ja päinvastoin.

Pallastunturilla on aamusumua. Operaatio Paulaharjun kymmenpäinen joukkio kiipii ylös tunturin kuvetta. Tohtori Ilmari Hustich linjasi vuonna 1934 tunturihuippujen kautta kulkevan, kansallispuiston halkovan 55 kilometrin vaellusreitin Pallaksesta Hettaan. Sitä pitkin kuljemme mekin ja reilun viikon päästä yleisömme. Polvia vihloo, rinkka hiertää hartioita, maisemat huumaavat pään. Joku selittää selän takana, että vanhan teatterioppaan mukaan puheensorina syntyy niin, että puolet näyttelijöistä toistaa raparperi-raparperi-raparperi ja puolet äy-äy-äy. Verkalleen porukka hiljenee ja jokainen keskittyy omaan kävelyynsä.  

Parin päivän kuluttua saavumme Hannukuruun, jonne pysähdymme yli kahdeksi viikoksi. Päivät alkavat muistuttaa toisiaan. Menemme aikaisin nukkumaan ja nousemme aikaisin ylös.

Harjoittelemme esitystä aamupäivät. Lopun aikaa opettelemme suunnistamaan ja tunnistamaan sieniä. Retkeilemme tuntureilla, marjastamme, istuksimme nuotiolla. Muumikirjat kiertävät teltasta telttaan.

Lavastaja Matti Rasi väkertää tuohilipereitä rekvisiitaksi esitykseen ja opettaa minua samalla veistämään. Istun paikallani ja jyrsin puukolla puuta kuin isoa luuta. Etsin koivuhalon sisältä kauhaa. Menee päiviä.

Päiväkirjamerkinnät typistyvät lyhyiksi huomioiksi: Maanantai. Tänään sateli. Löydettiin hirveesti kehnäsieniä. Tiistai. Nähtiin Pahakurussa kuukkeli. Illalla kun kömmin teltassa makuupussiin ja laitan silmät kiinni, näkyy mustikanvarpuja.

Samuli Paulaharju laukkasi pitkin Lappia jututtamassa kairan väkeä ja kirjasi pohjoisen katoavia elämänmuotoja tieteellisiin teoksiinsa Vanhaa Lappia ja Peräpohjaa (1923), Ruijan äärimmäisillä saarilla (1935), Kiveliöitten kansaa (1937) ja Sompio (1939). Akateemiset piirit eivät Paulaharjun tutkimuksista paljoa perustaneet. Niiden vilkasta, kaunokirjallisen ja tieteellisen tekstin rajoja rouhivaa tyyliä ei kelpuutettu tieteen diskurssiin. Paulaharju itse kommentoi kieltään: ”Sekö minun ’tyylini’. On se semmoinen painajainen että siitä en pääse mihinkään. Olen niin monta kertaa oikein noituen yrittänyt ihmisiksi kirjoittaa, mutta se menee kuin kirottu siihen vanhaan rallatukseen”.

Paulaharjun kieli on vauhkoa, impressionistista taidekieltä, joka leikittelee estoitta saamelaiskielillä ja pohjoisilla murteilla. Hänen ainoaksi jääneessä puhtaan kaunokirjallisessa teoksessa Tunturien yöpuolta kieli ja tyyli kasvavat avantgardistisiin mittoihin. Runoilija Martti Haavio alias P. Mustapää kirjoitti teoksesta hurmioituneen arvion, jonka aloitti: ”Man, mitä tämä on?”

Novellikokoelman loppuun on koottu pitkä Oudot sanat -lista. Opettelemme sieltä päivittäin kaksikymmentä uutta sanaa. Yksi lukee, muut toistavat perässä: kehposet – keuhkot! Könttyri - keripukki! Päämääränä on, että kaikki puhuvat viiden vuoden päästä sujuvaa paulaharjua. Pärkalak lannanmies, sun kolosti keu sati vain silparahaa raitioit ja sen perässä ruukallat!

Erämaassa olo pelkistyy perusasioihin. Ovatko kengät kuivat, meneekö yöllä pakkasen puolelle. Tuntuu hyvältä, että myös taide ja kulttuuri ovat luonnossa yksi perusasioista. Teatterin tekeminen ei eroa oleellisesti trangian kattiloilla kokkaamisesta. Yhtä iloista on laulaa, kuin kerätä lakkaa.

Harjoitus - ja esityspaikka sijaitsee keskellä metsää, jonkun matkan päässä Hannukurun tuvista ja vaellusreitistä. Emme halua ehdoin tahdoin häiritä ketään. Säveltäjä Petra Poutanen-Hurme opettaa vienalaisten vahvaa laulutekniikkaa – ajattele että hengittäisit persereikäsi kautta: ”Ei ne mummot turhanpäiten laulaneet kovaa, vaan siksi että kaikki ei mahtuneet tupaan ja piti laulaa pihalla.” Täällä kaikaa, luonnonmetsässä on ensiluokkainen akustiikka.

Esitämme Tunturien yöpuolta -kirjasta kaksi novellia. Ensimmäinen, Onnen lammas, kertoo poromies Martin Jussan hetkellisestä hybriksestä ja surkeasta lopusta. Teksti palautuu maisemaan, jossa olemme. Tunturit, jotka jutussa mainitaan, näkyvät Hannukuruun. Toisessa novellissa, Niilas Saaran kiroissa, Lapin noita manaa poroja ampuvan papin tanssitaudin valtaan. Paulaharjun jutut pohjautuvat hänen kairalta keräämiinsä saamelaistarinoihin. Sekä Martin Jussa, että Talmulahden ylpeä pappi saavat tuta, että ”erämaan lait ovat pyörtämättömät”. Tarinoissa on kirpeä viesti luontosuhteesta vieraantuneelle ja ilmastonmuutosta ihmettelevälle nykyihmiselle.

Esitys alkaa valmistua. Näyttämötoteutus on koruton ja yksinkertainen. Kerrotaan jutut, vähän taajotaan ja hipitään.  Keskeisintä on konteksti.

Emme ole tiedottaneet Operaatio Paulaharjusta juuri ollenkaan. Ei ole tarvetta, kun ei ole asetettu projektille mitään tulostavoitetta tai muuta ankeaa taloustermiä tekemistä häiritsemään. Mutta viesti kyllä kuuluu kulkevan. Puskaradion volyymi on kovalla Pallas-Hetta -reitin käkkyräkoivikoissa. Autiotuvissa ei kuulemma iltaisin muusta puhutakaan.  Hannukuruun vaeltaa rinkkakansaa ja kaikki ovat tulossa teatteriin.

Möllötän porona pusikossa, hamuilen jäkälää koparoillani, seurailen näytelmän kulkua ja sadeviittojen päällä istuvan yleisön olemista. Täällä me kökimme metsässä porukalla. Toiset leikkii ja laulaa, toisia se huvittaa ja polttiaiset syö kaikkia. Ei kummoista, mutta harvinaisen tärkeän tuntuista toimintaa kuitenkin.

Ahtaudumme työryhmän kanssa laavuun lyhyeen ja läheiseen ensi-ilta karonkkaan. Luen vieraskirjasta muille yleisön terveisiä: ”Suurelle Paulaharjulle hieno kunnianosoitus!” ”Koulusta kesäläksynä käydä joku esitys katsomassa.” ”Tämän vuoksi lähdimme vaeltamaan. Löytyi kyllä uusi harrastus.” ”Vaimo ei tykkää kun lähden erälle, mutta pääsin kun sanoin, että lähden teatteriin.” ”Mie en ole koskhaan käyny teatterissa. Mutta nytten tuli kiima, osevain niipöljää hommaa.”

Esitämme näytelmän seitsemänä iltana. Yleisöä riittää, vaelluspolku on kuin puro, josta pulpahtelee esitykseen aina vähintään parisenkymmentä katsojaa. Jotkut pysähtyvät Hannukuruun useammaksi päiväksi ja tulevat katsomaan esitystä joka ilta. Liikuttavin katsojakunta on kaatosateessa esitystä herpaantumatta seuraava ala-asteen leirikoululuokka. Iltaisin istutaan yhdessä iltanuotiolla ja käydään saunassa. Tunnelma on lämmin ja likeinen.

Päivät jutaa. Puolukat alkavat kypsyä. Tulee aika pakata leiri ja lähteä vaeltamaan kohti maalikyliä. Erämaateatterista jää merkkejä vain Hannukurun autiotuvan vieraskirjaan. Esityspaikkaa ei erota muista metsän nötkelmistä. Oliko se täällä?

Viimeisen yön vietämme Pyhäkero-tunturin laella. Maaruska hehkuu, nokipannu porisee tulilla, joku saa savua silmiinsä, joku kertoo jotakin juttua.    

Hyvä on matalan maan ihmisen liikkua täällä ylhäisillä maaemillä. Päivä paistaa, hiljainen tunturituuli huokuu ja maailma on suuri ja avara. (Paulaharju: Vaeltaja tunturien maassa, 1947)    

Elli Salo

(Juttu on julkaistu Teatteri & Tanssi-lehdessä 6/2014)

Kuvia vuodelta 2014

http://www.kaleva.fi/uutiset/galleriat/operaatio-paulaharju-toi-teatterin-eramaahan/8734/