Esitykset

Tutkija-kirjailija Samuli Paulaharju (1875–1944) oli perinteenkeräämisen Suomen mestari ja mainio tyyliniekka kirjoittajaksi. ”Olen niin monta kertaa oikein noituen yrittänyt ihmisiksi kirjoittaa, mutta se menee kuin kirottu siihen vanhaan rallatukseen”, harmitteli Paulaharju itse tyylinsä elävyyttä ja omintakeisuutta. Turhaan. Vanhaa Lappia ja Peräpohjaa (1923), Ruijan äärimmäisillä saarilla (1935), Kiveliöitten kansaa (1937) ja Sompio (1939) ovat hänen pohjoisten tutkimuksiensa kuolemattomia kirjaanvientejä.

Vuonna 1934 Paulaharju yllätti julkaisemalla hurjan kaunokirjallisen teoksen Tunturien yöpuolta, jonka 15 novellissa hän kuvaa ”Tunturien ja Jäämeren vanhankansan yöpuolen elämää ja sielua… kaikkine haltioineen, piruineen, trolleineen ja kummajaisineen”.

NoidannuoliaTuntureiden yöpuolta on ansaittu klassikko, avantgardistisuutta hipova tarinoiltaan raisu ja kieleltään villi teos, jota sopii verrata 1930-luvun (ja kaikkien aikojen) suomalaisen sanataiteen terävimpään kärkeen: Elmer Diktoniuksen Janne Kubikiin, Volter Kilven Saaristolaissarjaan ja Pentti Haanpään Kairanmaan novelleihin.

Operaatio Paulaharju on kuuden vuoden (2014 - 2019) mittainen hanke, jossa viedään Juha Hurmeen dramatisoimaa, vuosi vuodelta kehittyvää näytelmää Samuli Paulaharjun teoksesta Tunturien yöpuolta kuuteen eri erämaakohteeseen Lappiin. Vuonna 2019, viimeisenä - ylimääräisenä - toimintavuotenaan, näytelmää esitetään Tuntsan erämaa-alueella Murhahaaran autiotuvan paikkeilla.

 

Esitys
Kuvat: Veikko Vasama, Visa Vehmanen ja Matti Rasi

Kalevala-seura, Oulun kaupunginkirjasto ja Suomen kulttuurirahasto tukevat Operaatiota. Joka huhtikuu järjestetään Oulun kaupunginkirjastossa seminaari, jossa joukko asiantuntijoita keskustelee Paulaharjun merkityksestä vaihtelevin teemoin. Vuoden 2017 Paulaharju-seminaari pidettiin Oulun kaupunginkirjaston Madetoja-salissa lauantaina 22. huhtikuuta 2017 klo 14. Seminaarin aiheena oli Samuli Paulaharjun ensimmäinen pohjoisen tutkielma, teos Kolttain mailta vuodelta 1921. Tällä valmisteltiin myös teatterioperaation siirtymistä itärajan tuntumaan elokuussa.

 

Näyttämöt 2014-2018

 

Operaatio Paulaharju on osa Hailuodon festivaalin toimintaa ja ohjelmistoa, vaikka se toteutuukin aivan toisaalla. Hailuodon festivaali on vuodesta 2007 lähtien tuonut onnistuneesti teatteria, kuvataidetta, musiikkia, kirjallisuutta ja kiistelyä sinne, missä sitä normaalisti ei juuri esiinny. Festivaalin pohjavire on ekologinen ja se on järjestetty aina niin, että esityksiä ja tapahtumia ei ole liikaa, vaan pääosassa on itse luonto, johon osallistujat ja tekijätkin ehtivät tutustua. Esitykset ovat kuin linssejä, joiden läpi luontomaisemaa voi tiirailla tarkasti, uudesta näkökulmasta.

 

Piirroksia

 

Operaatio Paulaharjun esityksiä ei valo- tai elokuvata. Juha Hurme kirjoittaa rupeamasta kirjan, joka julkaistaan vuonna 2019. Kirjaa varten hän jututtaa leiritulilla esityksen nähneitä katsojia. Teoksessa esitellään ja puntaroidaan myös Samuli Paulaharjun meille jättämää perintöä. Taiteilija Matti Rasi vastaa kirjan kuvituksesta.

 

Kirja

www.hailuototeatterifestivaali.com

www.kalevalaseura.fi

www.paulaharju.fi

www.luontoon.fi

 

Huom! Kansalliskirjasto on digitoinut kaikki Samuli Paulaharjun teosten ensipainokset. Kirjailijan itsensä kuvittamia teoksia voi tutkia osoitteessa www.doria.fi.

Yhteystiedot

Elli Salo 040 - 724 2701

info@operaatiopaulaharju.fi